Is uw hond kerngezond, maar heeft hij continu last van overdreven haaruitval, een doffe of vette vacht en een jeukende huid? Deze tips geven uw viervoeter weer een mooie, glanzende vacht!

Goede voeding is cruciaal voor een mooie vacht

De vacht en de huid van uw hond weerspiegelen zijn gezondheidstoestand. Maar ook als hij niet ziek is, kan hij buiten de ruiperiodes veel haar verliezen of een doffe vacht hebben.  Soms ligt de oorzaak bij een slechte of niet geschikte voeding. Het is belangrijk dat uw viervoeter een hoogwaardig dieet van vleesbrokken en/of zachte voedingsstoffen krijgt. De basisgrondstoffen van dit dieet moeten aangepast zijn en een evenwichtige verhouding van onder meer eiwitten, vezels, vetten en vitamines hebben.
Sommige honden hebben trouwens een voedselgevoeligheid die huidjeuk kan veroorzaken. Dat is het geval als ze bepaalde eiwitten binnenkrijgen die vrij vaak in hondenvoer (zoals rundvlees) zitten. In dat geval moeten ze hypoallergene voeding krijgen. Vraag uw dierenarts om raad. 

Regelmatig borstelen

Elke hond heeft af en toe een kambeurt nodig. Hoe vaak dat is en met welk type borstel hangt af van de vacht van uw vriend. Algemeen gesproken moeten honden met lange haren dagelijks geborsteld worden. Voor honden met korte haren volstaat een wekelijkse kambeurt, voor sommige is zelfs een maandelijkse beurt al genoeg.

Shampoo: ja, maar met mate

Een hond met lange haren mag één keer per maand het bad in en worden ingezeept. Heeft uw hond korte haren, dan moet u het aantal shampoobeurten beperken tot 2 of 3 per jaar. De algemene regel is om pas shampoo te gebruiken als dat nodig blijkt. Te vake wasbeurten kunnen de huid namelijk irriteren en een extreme talgproductie veroorzaken. De huid wordt dan vet en ze gaat slecht ruiken. U kunt bij de apotheker en uw dierenarts terecht voor hoogwaardige shampoos en tips over het juiste product voor uw hond. 

Bescherm uw vriend tegen parasieten

Om te voorkomen dat uw hond vlooien- en tekenbeten oploopt, moet u elke maand een antiparasitair middel op de huid aanbrengen. De parasieten zijn het hele jaar door aanwezig, behalve in de maand februari. Vlooienbeten kunnen een allergische reactie uitlokken. Die veroorzaakt jeuk en dat kan op zijn beurt de huid en de vacht van uw hond beschadigen.

Geef uw vriend een voedingssupplement!

Blijft uw hond ondanks al uw goede zorgen nog sukkelen met zijn huid en vacht? Dan kunt u hem misschien helpen met voedingssupplementen. Er bestaan speciale producten die het huidafweersysteem van honden versterken en hun vacht weer meer doet glanzen. Ze bestaan in de vorm van pasta’s voor oraal gebruik of capsules of ze worden verwerkt in speciale hondenvoeding. De pasta’s voor oraal gebruik en de capsules hebben het voordeel dat ze langer bewaren. Deze voedingssupplementen bevatten vooral essentiële vetzuren, antioxidanten en vitamines. U vindt ze bij uw apotheker of dierenarts.

Bron : e-Gezonheid.be Artikel gepubliceerd door